Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, NTV canlı yayınında Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Gabar’daki petrol üretiminden Karadeniz doğal gazına, yenilenebilir enerjiden enerji iş birliklerine ve yeni keşiflere dair birçok önemli açıklamalar yapan Bakan Bayraktar, özetle şunları kaydetti:
ÇİFTE BAYRAM OLDU: Bugün Şırnak, Türkiye’nin açık ara en çok petrol üreten ili haline geldi. 40 bin varil günlük üretimi geçmiş durumdayız. 2024 yılı bitmeden yılsonuna doğru hedefimiz 33 kuyunun 95’e çıkmak. Ara hedefimiz Haziran başında 50 bin varile, yıl sonunda ise hedefimiz Gabar’ı 100 bin varil üretim rakamına ulaştırmak. Hem Türkiye Petrolleri’nin hem özel sektörün ürettiği petrolle beraber Türkiye günlük 200 bin varil petrol üreten bir ülke haline gelmiş olacak. Gabar’da bugüne kadar yaklaşık 10 milyon varil üretim gerçekleştirdik.
İDDİALI ARAMA PROGRAMI: Hakkari-Van, Gabar’ın hem kuzeybatısında, hem daha güneyde tam sınırda kazmayı düşündüğümüz, tespit ettiğimiz kuyular var. 2024 yılı için çok iddialı bir arama programımız var. 2024’te toplamda biz arama amaçlı 140 kuyu açacağız. Hem Gabar’da, hem Hakkâri’de, Van’da, özellikle Van’da Çatak sınırları içerisinde, Van-Hakkâri-Şırnak’ın tam kesişim noktasında kazmayı düşündüğümüz kuyu. Hakkâri’de kazmayı düşündüğümüz, Beytüşşebap’ta, buralarda hakikaten çok ümitvar olarak o kuyuları kazacağız. Sismik çalışmalarımızı yaptık, benzer yapıların olduğunu düşünüyoruz.
IRAK-TÜRKİYE BORU HATTI: Arızalı olan, depremden veya sellerden etkilenen lokasyonlarda da gerekli tamiratları, bakımlarımızı yaptık. “4 Ekim 2023 itibariyle petrol boru hattımız teknik olarak çalışmaya hazırdır” dedik. Ama o gün bugündür hala petrol boru hattından bir akış yok. Bu petrol boru hattındaki petrol akışındaki eksiklikler veya yaşanan sıkıntıların aslında müsebbibi Türkiye değildir, burada özellikle Kuzey Irak yönetimiyle merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanan bir sıkıntı var. Burada Erbil ve Bağdat arasında bize düşen bir rol varsa bunu yapmaya hazırız.
SOMALİ PETROLÜ: Somali’yle alakalı hedefimiz şudur; 2024 yılı bitmeden biz orada tespit ettiğimiz bir lokasyonda sismik çalışmaya başlayacağız, üç boyutlu bir sismik yapacağız ve oradan gelecek değerlendirmelerle inşallah 2025 yılında bir keşif amaçlı bir derin deniz sondajını yapmayı hedefliyoruz.
KARADENİZ GAZI: Şimdi Karadeniz gazı üretimimiz devam ediyor orada şu anda 3.7 milyon metreküp yani yaklaşık 1.4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyoruz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde inşallah 10 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 4 milyon haneye, hane nüfusunu 4 ederseniz 16 milyon insanımıza kendi ürettiğimiz doğal gazdan teslim edebileceğiz. Ara hedefimiz mayıs ayı gibi 5 milyon metreküp güne çıkmak. Akabinde de faz-2 ve faz-3’te de 40 milyon metreküp günlük üretimlere çıkmayı hedefliyoruz.
YENİ KEŞİFLER: Sakarya Gaz Sahasında daha farklı lokasyonlarla rezervi yükseltecek yeni keşifler çok yakın zamanda gelebilir. Çok güçlü büyük bir filomuz var, gemilerimiz son derece yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu anlamda hem Karadeniz’deki hem üretimi destekleyecek hem de yeni keşifleri yapacak bir lojistik operasyonu da yapmaya gayret ediyoruz. Bu anlamda Abdülhamit Han gemimiz Karadeniz’e yakın bir zamanda gidecek ve yeni keşif haberlerini inşallah orada bize vermiş olacak.
KARADENİZ’DE PETROL: Biz Karadeniz’de hep doğal gaz konuşuyoruz, ama Karadeniz’de petrol emaresi olduğunu düşündüğümüz bir keşif kuyusunu da önümüzdeki süreçte birkaç ay içerisinde inşallah kazacağız.
ZAM BEKLENTİSİ YOK: Elektrik ve doğal gazı en uygun şekilde vatandaşlarımıza nasıl sunabiliriz onun çabası içerisindeyiz. Nisan ayında zam yapmadık. Mayıs ayında da şu anda herhangi bir zam beklentisi gözükmüyor, onu da yönetebileceğimizi düşünüyoruz. Gelişmelere göre piyasadaki durumlara göre bunları önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz.
ÇİN ZİYARETİ: Sayın Cumhurbaşkanımızla Katar, Suudi Arabistan, yani Körfez bağlamında Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretimiz olmuştu, Suudi Arabistan’la da benzer şekilde yürüttüğümüz bir süreç var, bunları önümüzdeki haftalarda artık somut anlaşma zeminine ve önümüzdeki süreçte de yatırıma döndürmeyi hedefliyoruz. Sadece Körfez ülkeleriyle sınırlı değil, önümüzdeki süreçte Mayıs ayında planladığımız bir Çin ziyareti var. Oradan da özellikle Türkiye’nin yenilenebilir konusuyla alakalı çok ciddi bir ilgi var. Elbette nükleerle alakalı konular da gündemde olacak. Nadir toprak elementleri konusunu konuşulacak.
Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…